Vilka fält är obligatoriska i Foodla för att mina butiksproducerade produkter ska visas online?

Alla fält är inte obligatoriska för att visa en butiksproducerad produkt online, men däremot är all information som ökar sannolikheten att en konsument tar ett köpbeslut relevant att ha med!

Fälten nedan är obligatoriska för att tända en butiksproducerad produkt online:

Produktnamn (beteckning): Produktnamnet ska tydligt beskriva vad det är för produkt. Innehåller namnet ett säljande uttryck som “lyx” eller “extra fin” behöver det alltid förklaras så att konsumenten inte blir vilseledd.

Bild: För att kunna ladda upp en bild måste den vara minst 900*900 pixlar. Fotografera produkten i ett ljust rum och gärna mot en vit bakgrund. Försök att ha med så lite bakgrund som möjligt i bilden men tänk på att hela produkten ska synas. Bäst blir bilden om produkten plockas ut från förpackningen innan den fotograferas.

EAN-kod: EAN-kod ska vara 8 eller 13 siffror.

Ingrediensförteckning: 

  • Storleksordning och allergener: ingredienserna skrivs i storleksordning där den ingrediens med störst mängd står först. Under rutan med förteckningen syns en röd text som instruerar vad som fattas eller om det finns någon allergen som behöver stå i versaler. Allergener efter “kan innehålla spår av” behöver inte stå i versaler.

  • Mängdangivelser: En mängdangivelse beskriver hur mycket av en ingrediens som finns i livsmedlet. Ingredienser som står med i produktnamnet och som för konsumenten har ett särskilt värde behöver ha en mängdangivelse. För kött behövs en mängdangivelse om det innehåller ingredienser utöver kött av samma djurart, tillsatser, kryddor och salt.

  • Kött: Det ska alltid framgå vilken djurart köttet kommer från.

  • Fisk- och fiskeriprodukter:  För fisk- och fiskeriprodukter är det obligatoriskt att informera om artens latinska namn, produktionsmetod, fiskemetod samt fångstområde.

  • Sammansatta ingredienser och produkter: I alla ingredienser som är sammansatta behöver innehållet framgå. För sammansatta produkter som innehåller animaliska ingredienser behövs ingen information om latinskt namn, metod och ursprung.

  • Vegetabiliska oljor: Om produkten innehåller vegetabiliska oljor ska ursprunget framgå.

  • Tillsatser: Alla tillsatser ska skrivas ut med beteckning på kategori i följd av den specifika beteckningen eller E-numret.


Nettokvantitet (mängd + enhet):
Produktens mängd behöver anges. Beroende på om produkten är mat eller dryck varierar enheterna, t.ex. 300 gram eller 300 ml.

Förvaringsanvisning (endast obligatoriskt för vissa typer av livsmedel): Ange den lägsta och högsta temperaturen produkten tål.

Ursprungsland och härkomstplats (endast obligatoriskt för vissa typer av livsmedel): Livsmedel som ska ursprungsmärkas är fisk, fågel, get, lamm, nötkött, gris, honung, grönsaker och frukt. Om det finns risk att kunden kan bli vilseledd, bör produkten alltid ursprungsmärkas.

Varumärke: Ange inget kommer ert butiksnamn vara varumärke för era produkter.

Senast uppdaterat: 1 augusti, 2024.